Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Prenatale screening

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Elke aanstaande ouder vraagt zich af of de baby wel gezond zal zijn. En gelukkig worden de meeste baby’s gezond geboren, maar een klein aantal van ongeveer 3% heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Daarom bestaat er in Nederland en België de mogelijkheid om jullie kindje voor de geboorte op bepaalde afwijkingen te laten testen.

Willen jullie tijdens de zwangerschap meer te weten komen over jullie kindje? Dan kan prenatale screening de uitkomst bieden. De screening kan jullie geruststellen, maar het kan jullie ook ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen. Het is dus erg belangrijk om er goed over na te denken welke onderzoeken jullie wel of niet willen laten doen. Meer informatie vind je op www.pns.nl en www.pns.nl/prenatale-screeningen.

Deze extra onderzoeken laten zien of jullie kindje een verhoogde kans heeft op bepaalde afwijkingen zoals het downsyndroom, het edwardssyndroom, het patausyndroom, een open ruggetje of een open schedel. Gedurende deze onderzoeken kunnen soms ook andere afwijkingen gevonden worden. Houd hierbij wel in jullie achterhoofd dat bij prenatale screening niet met zekerheid kan worden vastgesteld of er sprake is van een afwijking. En dat ook niet alle afwijkingen met prenatale screening kunnen worden ontdekt.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Je bent niet verplicht om de screening op down-, edwards- en patausyndroom te doen. Wil je dit wel graag laten testen Dan heb je in Nederland de keuze uit twee verschillende testen:

  1. De combinatietest
    De combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en een echo van het kind. Dit onderzoek kan gedaan worden tussen de 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
  2. De NIPT
    De NIPT (Niet invasieve prenatale test) is een bloedonderzoek bij de zwangere vanaf 11 weken zwangerschap. De uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

In België wordt de nekplooimeting standaard gecombineerd met een bloedonderzoek.

Aanvullende informatie vind je op www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom/folders.

De 20 weken echo

De 20 weken echo, ook wel bekend als het Structureel Echoscopisch Onderzoek, wordt uitgevoerd tussen de 18 en 21 weken door een gespecialiseerd echoscopist(e). Ook deze kan in het ziekenhuis, bij echocentrum Focus of via een regionaal huisartsen lab gemaakt worden. De 20 weken echo wordt ook weleens de medische echo genoemd. Een echo waarbij jullie kunnen laten onderzoeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft zoals een hazenlip of een open ruggetje. Ook wordt er uitgebreid gekeken naar de hersenen, maag, blaas, nieren, buikwand, navelstrengvaten, handen, voeten, benen, het middenrif en het hartje van de baby.

De 20 weken echo is geen garantie op een gezond kindje, aangezien we op deze echo niet alle afwijkingen kunnen zien. Deze echo heeft geen risico’s voor de gezondheid van moeder en kind en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als er tijdens de 20 weken echo afwijkingen of bijzonderheden gesignaleerd worden, kunnen jullie in aanmerking komen voor een uitgebreidere echo of vruchtwaterpunctie. Ook bij deze echo bepalen jullie zelf of jullie deze willen laten uitvoeren en wat jullie doen met de uitslag.

Meer informatie over dit onderwerp vind je op www.pns.nl/20-wekenecho/folders.

De mogelijkheden van prenatale screening worden uitgebreid besproken tijdens onze gesprekken. Mocht je al vragen of opmerkingen hebben? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact