Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Prenatale screening

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Elke aanstaande ouder vraagt zich af of de baby wel gezond zal zijn. En gelukkig worden de meeste baby’s gezond geboren, maar een klein aantal van ongeveer 3% heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Daarom bestaat er in Nederland en België de mogelijkheid om jullie kindje voor de geboorte op bepaalde afwijkingen te laten testen.

Jullie kunnen laten onderzoeken of het kind in de buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT niet-invasieve prenatale test.
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

De screening kan jullie geruststellen, maar het kan je ook ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen. Het is dus erg belangrijk om er goed over na te denken welke onderzoeken je wel of niet wil laten doen. 

Jullie beslissen zelf of je deze onderzoeken wil laten doen.

Graag informeren wij jullie over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens de aanmelding/eerste telefonisch contact aan ons gezegd dat jullie meer willen weten over prenatale screening? Dan krijgen jullie hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale na de geboorte screeningen.

De 20 weken echo

De 20 weken echo, ook wel bekend als het Structureel Echoscopisch Onderzoek, wordt uitgevoerd tussen de 18 en 21 weken door een gespecialiseerd echoscopist(e). Ook deze kan in het ziekenhuis, bij echocentrum Focus of via een regionaal huisartsen lab gemaakt worden. De 20 weken echo wordt ook weleens de medische echo genoemd. Een echo waarbij jullie kunnen laten onderzoeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft zoals een hazenlip of een open ruggetje. Ook wordt er uitgebreid gekeken naar de hersenen, maag, blaas, nieren, buikwand, navelstrengvaten, handen, voeten, benen, het middenrif en het hartje van de baby.

De 20 weken echo is geen garantie op een gezond kindje, aangezien we op deze echo niet alle afwijkingen kunnen zien. Deze echo heeft geen risico’s voor de gezondheid van moeder en kind en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als er tijdens de 20 weken echo afwijkingen of bijzonderheden gesignaleerd worden, kunnen jullie in aanmerking komen voor een uitgebreidere echo of vruchtwaterpunctie. Ook bij deze echo bepalen jullie zelf of jullie deze willen laten uitvoeren en wat jullie doen met de uitslag.

Meer informatie over dit onderwerp vind je op www.pns.nl/20-wekenecho/folders.

De mogelijkheden van prenatale screening worden uitgebreid besproken tijdens onze gesprekken. Mocht je al vragen of opmerkingen hebben? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact