Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Echo’s

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Tijdens je zwangerschap heb je recht op echo’s. Het leuke aan een echo is dat je binnenin je eigen buik kunt kijken en dus de ontwikkeling van je kindje te zien krijgt. Bij een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven die wij met het menselijk oor niet kunnen horen. Inwendige organen weerkaatsen het geluid en dit terugkerende geluid (echo) wordt verwerkt tot een afbeelding.

Waarom worden er echo’s gemaakt?

Naast dat jullie met een echo de ontwikkeling van jullie eigen kindje kunnen zien, zijn er nog een aantal redenen waarom er echo’s gemaakt worden:

  • het bepalen van de juiste duur van je zwangerschap en de exacte datum;
  • om te zien of het hartje klopt;
  • het volgen van de groei en ontwikkeling van jullie kindje;
  • het opsporen van (een deel van) de aangeboren afwijkingen;
  • het bepalen van de ligging van het kindje en de placenta;
  • het tijdig herkennen van een meerlingzwangerschap.

Welke echo’s zijn er allemaal?

Zoals gezegd worden er tijdens je zwangerschap een aantal echo’s gemaakt. De echo’s die we bij Mama-2B standaard aanbieden worden door je zorgverzekering vergoed. Daarnaast is het ook nog mogelijk om te kiezen voor extra echo’s.

De eerste echo

Rond de zevende week van je zwangerschap vindt de eerste echo plaats. Deze echo wordt door Mama-2B zelf uitgevoerd. Deze echo is vooral bedoeld om de zwangerschap te bevestigen, of deze zich in de baarmoeder bevindt en of het om één of meerdere foetussen gaat. Ook kan ik een indicatie geven van hoe lang je ongeveer zwanger bent en of het hartje van je kindje klopt.

De eerste echo wordt niet door je zorgverzekering vergoed, maar krijg je gratis aangeboden door Mama-2B.

De termijnecho

Tussen de 10e en de 12e week wordt de termijnecho gemaakt. De termijnecho is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen. Door jullie kindje in deze periode met behulp van een echo op te meten, kan bepaald worden hoe oud hij of zij is. De termijnecho wordt gewoon in de praktijk van Mama-2B uitgevoerd en wordt vergoed door de zorgverzekering.

Combinatietest

De combinatietest wordt tussen de 11e en de 14e week van je zwangerschap uitgevoerd. Met de combinatietest kan worden onderzocht of je verhoogde kans hebt op een kindje met het syndroom van Down, het syndroom van Patau en het syndroom van Edwards. Deze test bestaat aan de ene kant uit een bloedonderzoek en aan de andere kant uit een echo. Deze echo wordt door een gespecialiseerd echoscopist(e) uitgevoerd en wordt in sommige aanvullende pakketten van bepaalde zorgverzekering vergoed.

Pretecho

Een pretecho wordt ook wel een echo op verzoek genoemd. Je laat een pretecho dus voor je eigen plezier maken en zult er dus ook zelf voor moeten betalen. Er zijn verschillende soorten pretecho’s mogelijk. Zo kun je rond de 16 weken een pretecho laten maken om het geslacht van jullie kindje te bepalen. Daarnaast kun je ook een 3D (diepte en kleur) of een 4D echo (real-time bewegende beelden) van je kindje laten maken. Met behulp van deze pretecho’s kun je nog beter zien hoe je kindje eruit komt te zien.

20 weken echo

De 20 weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek) wordt uitgevoerd tussen de 18e en 21e week van je zwangerschap. De 20 weken echo wordt ook weleens een medische echo genoemd. Met behulp van deze echo kunnen jullie laten onderzoeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Ook wordt er uitgebreid gekeken naar de organen, ledematen en navelstrengvaten. Tijdens de 20 weken echo is het eventueel ook mogelijk om het geslacht te bepalen, maar hiervoor is deze echo in eerste instantie niet bedoeld.

De 20 weken echo wordt gemaakt door een gespecialiseerd echoscopist(e) en wordt vergoed door je zorgverzekering.

Placentalokalisatie

Ligt de placenta bij de 20 weken echo dichtbij of voor de baarmoedermond? Dan kan tussen de 30e en 32e week van je zwangerschap een echo voor de placentalokalisatie gemaakt worden. Met deze echo wordt gecontroleerd of de placenta nog steeds laag ligt of ver genoeg omhoog getrokken is met de groei van de baarmoeder. Het nadeel van een laagliggende placenta is dat een natuurlijke bevalling belemmerd kan worden. Om een goede placentalokalisatie uit te voeren, is in veel gevallen niet alleen een uitwendige, maar ook een inwendige echo nodig.

Deze echo wordt gemaakt door een gespecialiseerd echoscopist(e) en wordt vergoed door je zorgverzekering. Je kunt alleen maar aanspraak maken op deze echo als je placenta ook daadwerkelijk gelokaliseerd moet worden n.a.v. de 20 weken echo.

Liggingsecho

Tussen de 34e en 36e week van je zwangerschap wordt er een liggingsecho/groei-echo gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar de ligging van je kindje. In het meest ideale geval ligt je kindje met het hoofdje naar beneden. Is er sprake van een stuitligging (met de voetjes naar beneden), dan moeten we kijken of we hier nog iets aan kunnen doen. Ook wordt de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater gemeten.

Deze echo wordt door mij op de praktijk van Mama-2B uitgevoerd en wordt vergoed door de zorgverzekering.

Groei-echo

Soms blijkt uitwendig de groei voor of achter te lopen. In zo’n situatie kan een groei-echo als aanvullende diagnostiek gebruikt worden. Vaak wordt de echo dan na 2-4 weken nogmaals herhaald, om zo de groei tussen de verschillende echometingen te kunnen zien.

Deze echo wordt door mij op de praktijk van Mama-2B uitgevoerd en wordt vergoed door de zorgverzekering.

Wie maakt de echo’s?

Sommige echo’s (de eerste echo, de termijnecho, de groei-echo en de liggingsecho) kunnen bij Mama-2B op de praktijk, in Chaam of Baarle-Hertog, door mij gemaakt worden. Voor de overige echo’s werk ik samen met gespecialiseerde echoscopistes zoals Echocentrum Focus in Breda, de ziekenhuizen in de regio of een regionaal huisartsen lab. Je hebt zelf de keuze waar je naartoe gaat voor deze echo’s.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact