Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Manieren van bevallen

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

In je geboorteplan komt de manier waarop je wilt bevallen aan bod. Natuurlijk bepaal je tijdens de bevalling zelf pas, welke pershouding op dat moment voor jou het fijnste is. Soms kan het ook prettig zijn om de verschillende pershoudingen af te wisselen. Om te bepalen welke manier van bevallen het beste bij jou aansluit, is het handig om te weten welke manieren er zijn.

Liggend in bed

Liggend in bed, zowel op de rug als op de zij, is de meest voorkomende manier van bevallen. En dit kan natuurlijk ook erg fijn zijn wanneer je erg moe bent van het opvangen van de weeën en het persen. Hoewel de zwaartekracht op deze manier niet meewerkt, zijn er al miljoenen baby’s op deze manier geboren.

Op je knieën

Wanneer je gaat persen op je knieën, werkt de zwaartekracht mee. Of je nou op je knieën op de grond of op bed zit: het is belangrijk dat je je handen hoger kunt steunen en je billen laag houdt.

Hurkend bevallen

Hurkend bevallen is de ideale manier van bevallen wanneer de bevalling heel erg snel gaat. Een nadeel van deze houding is dat het meestal niet heel lang vol te houden is. Daarom is het dan ook belangrijk om tussen de weeën door gewoon weer te gaan staan. Bij deze houding is de hulp van je partner erg belangrijk.

Staand bevallen

Het grote voordeel van staand bevallen is dat je tijdens het persen veel bewegingsvrijheid hebt. Het is wel erg prettig wanneer je je hierbij aan iets of iemand kunt vasthouden om je weeën op te vangen.

De baarkruk

Een baarkruk is een krukje met een opening aan de voorkant van het zitvlak. Je partner zit op een stoel achter je zodat je tegen hem/haar aan kunt leunen. Omdat je rechtop zit, helpt de zwaartekracht je bij het persen. Ook geeft het meer ruimte in je bekken en krijg je een betere doorbloeding van de bekkenbodem. Lukt het persen op bed bijvoorbeeld niet goed, dan zullen we je vragen om de baarkruk te proberen.

De baarschelp

De naam baarschelp zegt het eigenlijk zelf al: het is een soort kruk in de vorm van een schelp. De baarschelp is het ideale hulpmiddel wanneer je hurkend op bed wilt bevallen. Je leunt tegen een ruggensteun of tegen de benen van je partner. Tijdens een wee zak je door je knieën en kantel je je bekken iets naar voren. En het leuke aan het bevallen met behulp van een baarschelp is dat je gemakkelijk je kindje aan kunt pakken zodra het geboren wordt. 

In bad bevallen

Wanneer je in bad wilt bevallen, kun je zowel thuis als in het kraamhotel bevallen. Je kunt een bevalbad huren voor thuis en in het kraamhotel heb je kamers met een speciaal bad. Veel van de genoemde houdingen zijn natuurlijk ook in bad uit te voeren. Door de temperatuur en ‘rustgevende’ werking van het water, kunnen badbevallingen erg ontspannen verlopen. Het warme water werkt ontspannend en hierdoor maak je meer endorfine in je lichaam aan. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen.

Bespreek je wensen met Mama-2B

Heb je vooraf al specifieke ideeën of wensen over het verloop van je bevalling? Bespreek deze wensen dan met me tijdens één van de controles. In principe kan jouw bevalling verlopen zoals jij dat wilt. Maar soms kan het voorkomen dat er een reden is om een bepaalde houding aan te raden of juist af te raden.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact