Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Hielprik en gehoortest

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Elke pasgeboren baby krijgt in de eerste week na de geboorte een hielprik en een gehoortest. Met het hielprikonderzoek wordt het bloed van je kindje onderzocht op een aantal ernstige aandoeningen. Met de gehoortest wordt gemeten of je kindje goed genoeg hoort om te kunnen leren praten.

De hielprik

De hielprik maakt duidelijk of je kindje één of meerdere zeldzame erfelijke ziektes heeft. Het is belangrijk dat deze ziektes snel na de geboorte worden ontdekt. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op 17 verschillende ziektes waaronder:

  • Een ziekte van de schildklier;
  • Een ziekte van de bijnier;
  • Een vorm van bloedarmoede, de sikkelcelziekte;
  • Taaislijmziekte (cystic fibrosis);
  • Een aantal stofwisselingsziekten.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De screener prikt met een speciaal apparaatje in de hiel van je kindje en vangt een paar druppels bloed op, op een daarvoor bedoeld kaartje. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op zeventien zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Heeft je kindje één van deze aandoeningen? Dan is het belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt. Dit om ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling te voorkomen of beperken. Worden er in het laboratorium geen bijzonderheden gevonden, dan ontvang je geen bericht over het onderzoek. Dus geen bericht vanuit je huisarts, betekent goed nieuws. Neemt je huisarts binnen drie weken wel contact met je op, dan is er verder vervolgonderzoek nodig om te bepalen of er wel of geen sprake is van een aandoening.

De gehoortest

Naast de hielprik krijgt je kindje ook een gehoortest in de eerste weken na de geboorte. Met behulp van de gehoortest wordt gemeten of je kindje genoeg hoort om te leren praten. De gehoortest duurt maar een paar minuten.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De screener doet een zacht dopje in het oor van je kindje. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor van je kindje. De gehoortest duurt een paar minuten en doet geen pijn. Jouw kindje merkt er bijna niets van. Het is belangrijk dat het tijdens de gehoortest stil is. De gehoortest werkt dus het beste als je kindje rustig is en slaapt.

Het resultaat is direct bekend. Bij ongeveer 95 van de 100 kinderen is de gehoortest meteen voldoende. Is de uitslag onvoldoende, doordat er bijvoorbeeld teveel omgevingsruis is of omdat de oortjes niet voldoende werken, dan wordt de gehoortest herhaald en zo nodig nog een derde keer gedaan. Is de uitslag van de derde test nog steeds onvoldoende? Dan wordt je kindje verder onderzocht in een audiologisch centrum.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact