Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Klieven van de tongriem

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Sommige kindjes blijken na de geboorte een korte of een strakke tongriem te hebben. Soms zie je dit zelf ook, want onder de tong zit dan een vliesje. Hierdoor kan je kindje zijn of haar tong niet goed naar buiten steken. De tong heeft een hartvorm en bij het optillen een V-vorm. Een strakke of korte tongriem is eenvoudig te verhelpen door deze op jonge leeftijd te klieven.

Wat is een strakke of korte tongriem?

De tongriem, ook wel bekend als frenulum linguae, is het membraan waarmee de tong aan de bodem van de mond vastzit. We spreken van een korte tongriem als de tongriem erg strak of kort is, of als deze tot dicht bij de tongpunt doorloopt. Dit uit zich vaak in een vervorming van de tong bij optillen of uitsteken. Een korte tongriem kan leiden tot een beperkte mobiliteit van de tong.

De symptomen die kunnen wijzen op een korte of strakke tongriem zijn:

  • Luidruchtig drinken met een klakkend geluid;
  • Frequent loslaten van borst of fles doordat je baby geen vacuüm kan houden;
  • Slecht groeien door het niet effectief kunnen drinken;
  • Pijnlijke tepels en/of tepelkloven bij de moeder;
  • Stuwing of juist onvoldoende melkproductie;
  • Mastits (borstontsteking)

Bij meer dan de helft van de kindjes met een te strakke tongriem is er ook sprake van een strak lipbandje van de bovenlip.

Levert een korte tongriem problemen op?

Een korte tongriem kan voor problemen bij de borstvoeding en bij het drinken uit een fles zorgen. Daarom is het belangrijk om deze aandoening tijdig te herkennen om verdere problemen te voorkomen. Met het klieven van de tongriem kunnen ook diverse problemen voor de langere termijn worden voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ademhalingsstoornissen, problematische mondmotoriek, ongunstige gehemeltevorming, snurken, tandbederf en spraakproblemen.

Het klieven van de tongriem

Een korte of strakke tongriem is eenvoudig te verhelpen. Het klieven is een kleine ingreep die het beste zo snel mogelijk na de geboorte kan gebeuren. De arts brengt een spateltje in de mond, waardoor de tongriem bloot komt te liggen en de tong beschermd wordt. Vervolgens worden er één of twee knipjes gegeven om de tongriem tot de basis te klieven. Met een gaasje worden eventuele druppeltjes bloed weggeveegd. De meeste kindjes zijn zeer snel weer tevreden na het klieven van de tongriem.

Denk je dat de tongriem van je kindje te kort of te strak is? Of twijfel je over het lipbandje? Neem dan altijd contact met mij op.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact