Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

De bevalling: stap voor stap

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Een vraag waar bijna elke zwangere vrouw (en haar partner) tegenaan loopt is: ‘Hoe ziet de bevalling eruit?’. En ondanks dat elke bevalling anders verloopt en op een andere manier wordt ervaren, is er wel een bepaald patroon te herkennen. Hieronder beschrijf ik de bevalling stap voor stap, zodat je een beetje weet wat je kan en mag verwachten.

Ontsluitingsfase

Je hebt tien centimeter ontsluiting nodig om je baby geboren te laten worden. In deze fase zorgen de ontsluitingsweeën ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Ze duren 1-1,5 minuut en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Ik controleer via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.

Vanaf de eerste ontsluitingswee duurt het meestal 4 tot 14 uur voordat je volledige ontsluiting hebt.

Uitdrijvingsfase

Wanneer je volledige ontsluiting hebt, is de uitdrijvingsfase aangebroken. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Het verschil tussen beide weeën zal je merken, doordat je op het hoogtepunt van de wee een drang om te drukken krijgt, beginnende persdrang. Op het moment dat je de weeën niet meer weg kunt puffen en je tijdens je hele wee persdrang hebt, starten we met actief persen.

Bij een eerste kindje duurt deze fase gemiddeld 1 tot maximaal 2 uur. Bij een tweede kindje varieert het persen van 5 minuten tot maximaal 1 uur.

De geboorte

Bij elke wee komt het hoofdje steeds een stukje verder, maar deze zakt ook na elke wee weer wat terug. Als het hoofdje bijna geboren wordt, geef ik je duidelijke instructies om o.a. te voorkomen dat je inscheurt. Wanneer het hoofdje geboren is, begeleid ik jullie kindje verder naar buiten. Gefeliciteerd, jullie baby is geboren! De navelstreng mag door je partner worden doorgeknipt.

De nageboorte – placenta

Nadat jullie kindje geboren is, trekt je baarmoeder samen om de placenta los te maken. Voordat ik je vraag om nog één keer mee te persen, controleer ik of de placenta helemaal los ligt. De placenta, navelstreng en vliezen worden meestal een half uur na de geboorte van jullie kindje geboren.

Als de placenta geboren is, wordt er gecontroleerd of je gehecht moet worden. Is dit nodig, dan krijg je eerst een lokale verdoving. En dan is het de hoogte tijd voor beschuit met muisjes.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact