Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Complicaties moeder

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Meestal verloopt de kraamperiode zonder ernstige complicaties bij zowel moeder als kind. Na een gecompliceerde, langdurige bevalling of na een keizersnede is er een iets verhoogd risico op complicaties bij jou als moeder. Maar aan wat voor complicaties kun je dan allemaal denken? Hieronder licht ik de meest voorkomende complicaties toe.

Nabloedingen

Heb je in het kraambed last van abnormaal bloedverlies? Dan is de oorzaak meestal een achtergebleven restant van de placenta. Vaak ontstaan dit soort nabloedingen binnen de eerste uren of dagen na de bevalling. Om zeker te weten of het om een placentarestant gaat, wordt er een echo gemaakt. Is er sprake van een placentarestant? Dan moet er een curettage worden verricht. Dit is een operatie waarbij de baarmoeder leeggemaakt wordt. Neem direct contact met me op wanneer er sprake is van veel bloedverlies. Onder veel bloedverlies wordt verstaan binnen een uur een kraamverband vol en/of verschillende grote stolsels achter elkaar.

Geïrriteerde hechtingen

Het kan zijn dat je na een bevalling gehecht moet worden. En in de meeste gevallen genezen deze hechtingen goed en lossen ze vanzelf op. Na een paar weken heb je er geen last meer van. Maar in enkele gevallen kan het dus voorkomen dat de hechtingen geïrriteerd raken en veel last geven. Het is belangrijk om de hechtingen goed schoon te houden en goed te luchten tijdens bijvoorbeeld een rustmoment.

Baarmoederontsteking

Bij ongeveer 2% van de kraamvrouwen komt een baarmoederontsteking voor. Na een keizersnede is het risico wat groter. De kraamverzorgende controleert elke dag de hoogte en het samentrekken van je baarmoeder. Trekt je baarmoeder niet goed genoeg samen, wordt deze te langzaam kleiner of voelt het pijnlijk aan wanneer er op geduwd wordt, dan vindt er overleg met mij of je gynaecoloog plaats. Bij een baarmoederontsteking is je temperatuur meestal boven de 38°C. Vaak treedt spontaan herstel op. Stijgt de koorts en voel je je ziek? Dan moet je behandeld worden met antibiotica.

Blaasontsteking

Blaasontsteking is een complicatie die regelmatig voorkomt. Heb je tijdens de zwangerschap vaker last gehad van een blaasontsteking of ben je tijdens de bevalling gekatheteriseerd? Dan is de kans op een blaasontsteking groter. Meestal heb je last van veelvuldig plassen, pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik en soms verhoging. Denk je dat je blaasontsteking hebt? Laat je urine dan testen bij je huisarts.

Psychische problemen

Depressie

Het is normaal dat je in het kraambed kortdurend last hebt van stemmingswisselingen. Maar soms houden de stemmingswisselingen langer aan en overheerst een depressieve stemming. Je voelt je dan somber, bedroefd, geïrriteerd en/of neerslachtig. Daarbij kunnen ook nog lichamelijke klachten optreden. Deze klachten kunnen nog tot weken na de bevalling ontstaan. Herken je jezelf in deze klachten, neem dan contact op met je huisarts.

Psychose

Een ernstiger psychisch probleem is een psychose. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Bij een psychose ben je angstig, extreem onrustig en soms heb je last van waanbeelden. Omdat je bij een psychose gevaarlijk kunt worden voor jezelf en voor je kindje, is een tijdelijke opname soms noodzakelijk.

Complicaties bij borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan kunnen er een aantal complicaties optreden zoals:

Pijnlijke tepels

In de meeste gevallen zijn pijnlijke tepels het gevolg van verkeerd aanleggen. Als je kindje niet goed is aangelegd en alleen de tepel in zijn of haar mondje neemt, kan de tepel tegen het voorste gehemelte van je kindje schuren en beschadigd raken. Met als gevolg zere tepels oftewel tepelkloven. Tepelzalf zoals Bepanthen of Purelan kan hierbij verlichting bieden. Maar soms heb je pijnlijke tepels terwijl je kindje goed is aangelegd. In dat geval kun je denken aan een schimmelinfectie.

Stuwing bij borstvoeding

Stuwing is een ander woord voor zware, gespannen borsten. Stuwing wordt veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk. Als de melk niet wordt verwijderd, worden je borsten groot en pijnlijk gespannen. De mate van stuwing verschilt per vrouw. Je kunt ernstig stuwing voorkomen door je kindje de eerste week zo vaak mogelijk aan te leggen. Als je borsten zo pijnlijk zijn dat drinken of kolven onverdraagbaar is, dan kan het prettig zijn om een warme douche te nemen. Door de warmte lopen je borsten voor een deel leeg, waardoor het gespannen gevoel afneemt. Door koelkompressen wordt het pijnlijke gevoel minder. Als de melkproductie al goed op gang is gekomen en je kindje je borsten niet goed leegdrinkt, kan het helpen om je borsten één keer per dag goed leeg te kolven met behulp van een borstkolf.

Teveel melk

Soms is er sprake van een te grote melkproductie. Je kunt merken dat je teveel melk produceert wanneer je kindje meer dan 300 gram per week aankomt, veel melk teruggeeft of veel last van krampjes heeft. Je kunt ook aan jezelf merken dat je teveel melk hebt als je veel lekt en het gevoel hebt dat je stuwing blijft ervaren, veel last hebt van verstopte melkkanaaltjes of de melk krachtig voelt toeschieten. Wat je bijvoorbeeld kunt doen om met teveel melk om te gaan is om de ergste spanning van je borsten af te kolven, vlak voordat je gaat voeden of maak gebruik van bepaalde voedingshoudingen zoals het op je rug liggen of wat achterover leunend voeden.

Te weinig melk

Een ander probleem is te weinig melk. Dit kan zich enerzijds uiten doordat je kindje wat vaker en langer de borst wil hebben, je kindje sneller wakker wordt of erg ontevreden is. Anderzijds kan je kindje veel slapen om zo niet al teveel energie te verbruiken. De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk te weinig melk produceert, is door je kindje te wegen. Wat kun je hieraan doen? Vaak is het al voldoende om je kindje om de 2,5 uur aan te leggen. Kolf eventueel per bost nog even na, neem zelf voldoende rust en eet en drink goed.

Borstontsteking

Elke vrouw die borstvoeding geeft, kan een borstontsteking krijgen. Een borstontsteking is een ontsteking van de melkkanalen. In de meeste gevallen is een borstontsteking te voorkomen. Wen jezelf daarom aan om je borsten tijdens de borstvoedingsperiode regelmatig in de spiegel te bekijken. Verzorg ze goed. Maar hoe ontstaat een borstontsteking dan? Bijvoorbeeld door tepelkloven, teveel voeding, een te lage weerstand of een slechte verzorging. Je weet dat je een borstontsteking hebt wanneer je van het ene op andere moment koorts krijgt. Daarnaast is er vaak sprake van rode plekken op de borst, glanzende borsten, pijnlijke borsten en eventueel moeilijke of weinig uitstroom van melk. Het is belangrijk bij een borstontsteking dat de betreffende borst helemaal leeg gedronken wordt. Dit kan op twee manieren: door je kindje aan te leggen of door een kolfapparaat te gebruiken.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact