Als jonge moeder slaat de onzekerheid vaak toe. Zeker als je kindje zich niet lekker voelt en meer huilt dan anders. De kans is groot dat je bij het eerste kreetje naar de dokter wilt rennen. Maar dat is lang niet altijd nodig, want ook je pasgeboren baby kan last hebben van typische babykwaaltjes. Allemaal geen ramp en vrijwel altijd onschuldig, maar het is toch fijn als je weet wat het is.
Geel zien
Tussen de tweede en vijfde dag van je kraamweek kleurt de huid van veel baby’s geel. Dit komt omdat de lever nog niet volledig is ontwikkeld en daardoor niet in staat is om alle stoffen uit het bloed af te breken. Normale geelzucht is niet schadelijk voor de pasgeboren baby. Binnen enkele dagen zal de gele kleur vanzelf verdwijnen. Bij sommige baby’s houdt de gele kleur wat langer aan. De kraamverzorgende houdt de kleur van je baby goed in de gaten. Blijft je baby te lang geel of is de kleur te sterk aanwezig, dan zal de kraamverzorgster of ik je daarover informeren.
Pseudokroep
Als er sprake is van pseudokroep, dan denk je dat er iets verschrikkelijk mis is met je kindje. Hij of zij blaft heel erg naar en is erg benauwd. Meestal is het echter onschuldig, maar omdat je kindje overstuur is, ben jij dit meestal ook. Pseudokroep is een virus, het is een ontsteking aan de luchtwegen en komt voor bij kinderen van één tot drie jaar. Het virus zorgt ervoor dat de slijmvliezen opzwellen rondom de stembanden, waardoor je kindje moeilijker gaat ademen. Blijf rustig, kalmeer je kindje en ga in een ruimte zitten met warme stoom. Zijn de symptomen binnen een paar uur nog niet weg of wordt je kind suf, bel dan je huisarts.
Darmkrampjes
Het hebben van darmkrampjes is één van de meest vervelende babykwaaltjes en helaas ook één van de meest voorkomende. Omdat de darmpjes nog volop in ontwikkeling zijn, hebben ze soms moeite met het verwerken van (nieuwe) voeding. Vooral als er door gulzig drinken veel lucht meekomt, kan dit krampjes veroorzaken. Darmkrampjes treden dan ook vaak op na een voeding, waardoor je kindje flink overstuur kan raken. Het kan helpen om het buikje van je kindje met warme handen te masseren. Ook zijn er bij de drogist speciale middeltjes verkrijgbaar.
Berg
Berg is een onschuldige huidaandoening, die je vooral op de hoofdhuid van je kindje kunt aantreffen. Bij berg ontstaan er vettige gele korstjes en schilfers op de hoofdhuid. Het ziet er wat ontsierend uit, maar kan geen kwaad en gaat altijd vanzelf weer over. Je kunt de huid van je kindje een handje helpen door de korstjes los te weken en voorzichtig uit het haar te kammen.
Spugen en reflux
Veel baby’s spugen weer wat van de voeding uit. Dat kan komen doordat er te gulzig gedronken wordt, want dan komt er veel lucht mee. Neem dan wat langer de tijd voor de voeding, las tussenpozen in of gebruik een speen met een kleiner gaatje.
Het terugvloeien van grotere hoeveelheden voeding en maagzuur noem je reflux. Dit gebeurt omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Je kunt de voeding wat indikken met johannesbroodpitmeel. Blijft het spugen veel en vaak voorkomen, neem dan contact op met je huisarts.
Luieruitslag
Luieruitslag is een kwaaltje wat er heel naar uit kan zien, maar gelukkig redelijk onschuldig is. Het wordt veroorzaakt door irritatie van het tere billenhuidje door vocht en ontlasting. Je kindje kan er flink last van hebben, vooral tijdens het verschonen.
Baby-acné
Ook je kleintje kan al last krijgen van kleine pukkeltjes die eruit zien als jeugdpuistjes. Jouw hormonen bevinden zich nog in zijn bloed en zijn de oorzaak van baby-acné. Je kindje merkt er gelukkig niet veel van en de puistjes verdwijnen binnen enkele weken vanzelf.
Spruw
Een witte tong bij je baby is niets geks, aangezien je kindje uitsluitend melk drinkt. Maar wanneer je merkt dat het witte niet weg te vegen is, kan er sprake zijn van spruw. Grote kans dat je kindje last heeft van spruw, wanneer hij of zij prikkelbaarder is en minder goed drinkt. Jeuk en pijn kunnen hem plagen. Spruw is een gistinfectie van het mondslijmvlies. Spruw is gelukkig een gemakkelijk op te lossen babykwaaltje.
Verkoudheid
Verkoudheid is een babykwaaltje waar elke baby wel een aantal keer mee te maken krijgt. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen. Je kleintje is hier erg vatbaar voor omdat zijn of haar immuunsysteem zich nog aan het ontwikkelen is. Doordat de neus, keel en luchtwagen nog erg nauw zijn, hoopt het snot zich ook gemakkelijk op.
Koorts
We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur van je kindje boven de 38˚C is. Koorts op zich kan geen kwaad, want het betekent dat je lichaam iets aan het bestrijden is. Meestal is dit een onschuldig virusje. Het is belangrijk dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt om ervoor te zorgen dat hij of zij de warmte kwijt kan. Is je kindje jonger dan drie maanden of houdt de koorts langer dan drie dagen aan? Schakel dan altijd je huisarts in.
Doe de babykwaaltjestest!
Herkennen waar je (pasgeboren) baby last van heeft is niet altijd even eenvoudig. Zeker niet wanneer je kindje nog erg jong is. Een ander ‘huiltje’ dan je gewend bent, maakt je misschien onzeker. Dat is lang niet altijd nodig, het kan ook om een typisch babykwaaltje gaan. Weten waar je baby last van heeft? Doe dan de babykwaaltjestest.