Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Kunstverlossingen

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Wanneer een natuurlijke bevalling niet mogelijk is of niet vordert, is er vaak een ingreep nodig. Dit wordt ook wel een kunstverlossing genoemd. Dit om het leven of de gezondheid van jou en/of van de baby niet in gevaar te brengen. Er zijn twee soorten kunstverlossingen: vaginale kunstverlossingen en de operatieve kunstverlossing.

Vaginale kunstverlossingen

Een vaginale kunstverlossing is een bevalling via de vagina waarbij de gynaecoloog met een verlostang of vacuümpomp/vacuümcup helpt bij het geboren worden van jullie kindje. Naar schatting komt ongeveer één op de vijf vrouwen die voor de eerste keer bevalt, in aanraking met een vaginale kunstverlossing. Er zijn twee redenen die leiden tot een vaginale kunstverlossing:

 • Het niet bevorderen van de uitdrijving;
 • Een mogelijk zuurstoftekort bij je kindje.

De verlostang

De verlostang bestaat uit twee metalen lepels. Elke lepel bevat een gebogen blad dat precies om de zijkant van het hoofdje van je kindje past. Als de beide bladen om het hoofdje van het kindje geplaatst zijn, houdt een verbindingsstuk de lepels op hun plaats. Tijdens een aantal weeën trekt de gynaecoloog aan het handvat van de verlostang om te helpen bij de uitdrijving. Bij de geboorte van het hoofdje worden de lepels verwijderd. Daarna volgt snel de rest van het lichaam.

De vacuümcup

De vacuümcup is een ronde zuignap van metaal of plastic met een doorsnede van ongeveer vijf centimeter. Aan de buitenkant is een rubberen of plastic slang aangesloten. De cup wordt op het hoofdje van je baby geplaatst. Vervolgens wordt er via de slang lucht uit de cup gezogen. Er ontstaat een vacuüm waardoor de binnenkant van de cup stevig tegen het hoofdje wordt aangezogen. Aan de bolle kant van de cup zit ook een ketting vast. Nadat de cup vacuüm gezogen is, trekt de gynaecoloog tijdens een aantal weeën aan de ketting om de uitdrijving te versnellen. Zodra het hoofdje geboren is, wordt er gestopt met vacuüm zuigen. Daarna volgt snel de rest van het lichaam.

Operatieve kunstverlossing – keizersnede

Bij een operatieve kunstverlossing, ook wel bekend als de keizersnede, wordt de baby door middel van een operatie via de buikwand geboren. Er kan sprake zijn van een geplande keizersnede of een ongeplande keizersnede, ook wel spoedkeizersnede genoemd.

Geplande keizersnede

Ontstaan er tijdens je zwangerschap problemen? Dan verwijst Mama-2B je door naar de gynaecoloog. Het kan voorkomen dat de gynaecoloog op een bepaald moment besluit dat een bevalling per keizersnede veiliger is voor jou en/of je baby dan een vaginale bevalling. Dit wordt ook wel een geplande keizersnede genoemd.

Oorzaken

 • Je bekken is te nauw voor het hoofdje van je kindje
 • Er is sprake van een stuitligging
 • De placenta ligt voor de baarmoedermond
 • Een vleesboom verspert de doorgang
 • De navelstreng is al voor de geboorte zichtbaar.

Ongeplande keizersnede – spoedkeizersnede

Soms blijkt tijdens de bevalling dat een natuurlijke bevalling niet (verder) mogelijk is. Dan wordt er overgegaan tot een keizersnede. Binnen 45 minuten wordt je kindje geboren. Is je baby in nood? Dan gebeurt de keizersnede sneller en wordt er gesproken van een spoedkeizersnede.

Oorzaken

 • Er komt maar geen ontsluiting
 • De gezondheid van je kindje is in gevaar
 • Jouw gezondheid is in gevaar
 • Een plotselinge verandering tijdens een vaginale bevalling
 • Er is sprake van een meerlingzwangerschap van drie of meer kinderen.

Mocht er wanneer dan ook sprake zijn van een kunstverlossing, dan staat Mama-2B je zo goed mogelijk bij. Of het nou op het gebied van vragen, informatie of persoonlijke begeleiding is.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact