Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Aangifte doen

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Direct na de bevalling zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden, waaronder aangifte doen. De geboorte van jullie baby moet bij de gemeente gemeld worden. En dat binnen drie dagen. Bij de geboorteaangifte wordt er een geboorteakte opgemaakt met daarin de namen van je kindje.

Waar moet ik aangifte doen?

Het is verplicht om binnen drie dagen na de geboortedag van je kindje aangifte te doen in de gemeente waarin hij of zij geboren is. Ben je dus bevallen in het ziekenhuis in Tilburg? Dan moet er aangifte gedaan worden bij de gemeente Tilburg. Is je kindje in Geboortecentrum Origine geboren in Breda? Dan doe je aangifte bij de gemeente Breda. Alleen wanneer je thuis bevallen bent, mag er aangifte gedaan worden bij de gemeente in je woonplaats. Nadat er aangifte gedaan is, geeft de betreffende gemeente een geboorteakte af. Er zijn geen kosten verbonden aan geboorteaangifte.

Wie mag er aangifte doen?

Niet zomaar iedereen mag de geboorte van jouw kindje aangeven bij de gemeente. Eén van de volgende personen kan en mag aangifte doen:

  • Jijzelf of je partner;
  • Iemand die bij de geboorte aanwezig was als de ouders geen aangifte kunnen doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vriend of een familielid;
  • Een medebewoner van de woning waar het kind geboren is (bij een thuisbevalling);
  • Was er niemand anders bij de geboorte aanwezig? Dan mag het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek aangifte doen.

Een medebewoner of medewerker van het ziekenhuis mag alleen aangifte doen als er niemand anders bij de geboorte aanwezig was.

Wat moet ik meenemen?

Wanneer je aangifte gaat doen, moet je een aantal dingen meenemen namelijk:

  • een paspoort of ander geldig legitimatiebewijs
  • indien jullie getrouwd zijn, jullie trouwboekje (indien aanwezig)
  • het afschrift van de erkenningsakte wanneer je de baby officieel erkend hebt (voor als je niet getrouwd bent).

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact