Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Strippen van de vliezen

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Zoals je inmiddels al wel weet, vinden de meeste bevallingen tussen de 37e en 42e week van je zwangerschap plaats. Als je 41 weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om je vliezen te laten strippen. Het strippen van de vliezen wordt vaak ingezet om de bevalling eerder op gang te brengen.

Hoe werkt het strippen van de vliezen?

Je baby is in de baarmoeder omringd door vruchtwater. De vliezen zitten vastgeplakt aan de binnenkant van je baarmoeder. Bij een strippoging onderzoek ik je inwendig. Met twee vingers voel ik of je baarmoedermond openstaat. Is dit het geval? Dan kan ik met mijn vingers het hoofdje van je baby voelen. Vervolgens draai ik een aantal rondjes om het hoofdje van de baby om zo de vliezen van de baarmoederwand los te maken. Hierna gaat je lichaam vanzelf het hormoon prostaglandine aanmaken. Dit stofje zorgt voor de rijping van de baarmoedermond.

Waarom laten strippen?

Uit onderzoek is gebleven dat het strippen van de vliezen het meest zinvol is vanaf 41 weken zwangerschap. Maar waarom zou je er nou voor kiezen om je vliezen te laten strippen?

  • Om nog op een natuurlijke wijze te kunnen bevallen, omdat na strippen de kans groter is dat de bevalling spontaan op gang komt.
  • Om nog onder mijn begeleiding te kunnen bevallen. Vanaf de 42e week wordt je namelijk overgedragen naar de gynaecoloog.
  • Om nog thuis te kunnen bevallen.

Strippen brengt geen risico’s met zich mee.

Het effect van strippen van de vliezen

Uit onderzoek is gebleken dat het strippen van de vliezen vanaf 41 weken zinvol is om de bevalling op gang te brengen. Binnen 24 uur na het strippen kan er een effect optreden zoals echte weeën, menstruatieachtige krampen, meer harde buiken of voorweeën. Bij ongeveer een derde van de zwangeren die gestript zijn komt de bevalling op gang, een derde krijgt voorweeën en/of harde buiken en bij een derde gebeurt er helemaal niets.

Je bent uiteraard vrij om te kiezen of je voor het strippen van je vliezen kiest of dat je het spontane beloop afwacht. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact