Wanneer je zwanger bent, komt er een heleboel op je af. Niet alleen heb je te maken met een heleboel lichamelijke en geestelijke veranderingen, ook moet er een heleboel geregeld worden. Om jullie een handje op weg te helpen, heb ik hieronder een aantal belangrijke zaken die geregeld moeten worden, op een rijtje gezet.
Huisarts en apotheek inlichten
Voor zowel je huisarts als de apotheek is het fijn om te weten dat je zwanger bent. Bij eventuele medicatie die voorgeschreven wordt, kan dan rekening gehouden worden met je zwangerschap. Na je eerste afspraak stel ik je huisarts en apotheek op de hoogte van jouw zwangerschap.
Kraamzorg en zorgverzekering
Het is belangrijk om op tijd kraamzorg te regelen. Het liefste al voor de 16e week van je zwangerschap. Wanneer je kraamzorg via je zorgverzekering regelt, is je verzekering ook meteen op de hoogte van je zwangerschap. Let wel op wat wel en wat niet vergoed wordt door je verzekering. Het kan soms nodig zijn om een aanvullend pakket te kiezen.
Kraampakket
Bij je zorgverzekeraar kun je een kraampakket aanvragen. Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt deze vergoed. Ben je hiervoor niet verzekerd? Dan kun je het kraampakket ook bij de Thuiszorgwinkel, Prenatal, de apotheek of de drogist halen. In het kraampakket zitten zaken die zowel voor een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling erg handig zijn.
Erkenning
Zijn jij en je partner niet getrouwd en gaat jullie ongeboren kindje straks wel de achternaam van je partner krijgen? Dan is het belangrijk om jullie kindje te erkennen. Tijdens de zwangerschap moeten jullie samen naar de afdeling burgerzaken bij het gemeentehuis in je woonplaats om de akte van erkenning te ondertekenen. Hiervoor moet je altijd vooraf een afspraak maken.
Werkgever op de hoogte brengen
Natuurlijk wil en moet je je werkgever op de hoogte brengen van je zwangerschap. Wanneer je dit wilt doen, is helemaal aan jou. Het is in ieder geval verplicht om dit uiterlijk drie weken voordat je je zwangerschapsverlof wil laten ingaan, doet. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je vanaf de 24e week een ZEZ uitkering aanvragen bij het UWV.
Thuis, ziekenhuis of kraamhotel
Waar wil je graag bevallen? Wanneer je voorkeur uitgaat naar een ziekenhuis of een kraamhotel, dan wil je hier van tevoren natuurlijk wel even gaan kijken. In de meeste ziekenhuizen en kraamhotels is het mogelijk om een rondleiding/voorlichtingsavond te krijgen. Gaat je keuze uit naar een ziekenhuis of een kraamhotel? Vraag dan even na of het nodig is om jezelf hier voor in te schrijven.
Zwangerschapscursus
Er zijn verschillende manieren om jezelf voor te bereiden op de bevalling en om fit te blijven tijdens de zwangerschap. Alleen of samen met je partner kun je kiezen voor één van de vele zwangerschapscursussen, variërend van zwangerschapsgym tot zwangerschapsyoga of een borstvoedingscursus.
Kinderopvang
Als je na je zwangerschapsverlof weer wilt gaan werken, is het belangrijk dat je goede kinderopvang hebt geregeld. Kinderopvang is er in vele soorten en maten: een vaste oppas aan huis, een kinderdagverblijf, een gastouder of eventuele opa’s en oma’s. Kies voor die vorm die het beste bij jullie past. Maar wacht niet te lang met regelen, want bij sommige vormen van opvang kan er een wachtlijst bestaan.
De baby-uitzetlijst
Als je een baby krijgt heb je heel wat spullen nodig. Maar wat heb ik eigenlijk allemaal nodig? En waar moet ik op letten bij het aanschaffen? Er zijn verschillende baby-uitzetlijsten en checklist in omloop. In de verschillende babyspeciaalzaken en online kun je er zeker een naar je zin vinden.