De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Maar soms kan het ook nog loos alarm zijn. Hieronder zet ik graag op een rijtje wat de symptomen zijn en wanneer je mij mag bellen.
Loos alarm
Harde buiken
Harde buiken betekent loos alarm. Harde buiken kunnen in de laatste maanden van je zwangerschap met enige regelmaat voorkomen. Bij harde buiken trekt je baarmoeder soms even samen door de hormonen. En hoe verder je bent, hoe vaker dit kan gebeuren. De één ervaart dit als een vervelend gevoel en de ander voelt het niet eens. Deze samentrekkingen zijn geen (voor)weeën, komen onregelmatig, worden niet steeds sterker en kondigen je bevalling dus niet aan.
Indalingspijn
In de laatste vier tot zes weken van je zwangerschap gaat je baby indalen in het bekken. Dit indalen kan gepaard gaan met harde buiken en/of een trekkend gevoel in de onderbuik. Ook wel indalingspijn genoemd.
Het begin
Vliezen breken
Zoals gezegd start 10% van de bevallingen met het breken van de vliezen. Wanneer je vliezen breken verlies je steeds kleine of grote hoeveelheden vruchtwater. Het is belangrijk dat dit vruchtwater helder is of een beetje roze. Heeft je vruchtwater een andere kleur? Neem dan gelijk contact met me op, ook ’s nachts. Over het algemeen beginnen de weeën binnen 24 uur nadat je vliezen gebroken zijn.
(Voor)weeën
In de andere 90% van de gevallen begint de bevalling met (voor)weeën. In het begin duren deze weeën meestal kort, zijn ze onregelmatig, worden ze niet krachtiger en zijn ze niet zo pijnlijk. Dit worden dan ook de voorweeën ofwel oefenweeën genoemd. Het zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. De baarmoeder is een holle spier die aan het einde van de zwangerschap door hormonen gaat samentrekken. Dit is gelijk aan een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Voorweeën geven geen ontsluiting, maar zorgen ervoor dat de baarmoedermond zachter en toegankelijker wordt. De bevalling zet dan nog niet door. Zie voorweeën als een soort van voorbereiding op je bevalling.
Probeer jezelf bij voorweeën te ontspannen. Dit lukt vaak het beste door warmte en comfort zoals het nemen van een douche of een bad, een warme kruik, een massage of een rustmomentje op de bank of in bed. Je merkt dan vanzelf of de bevalling doorzet. Als de krampen regelmatiger komen, de tijd ertussen korter wordt en de kramp zelf krachtiger en langer is dan is de bevalling waarschijnlijk begonnen. De voorweeën gaan dan over in ontsluitingsweeën.
Ontsluitingsweeën
Het kenmerkende aan ontsluitingsweeën is dat ze regelmatig komen, ongeveer een minuut duren en in kracht en frequentie toenemen. Deze weeën gaan, zoals de naam al doet vermoeden, voor ontsluiting zorgen. De pijn zit in de buik, de onderrug, rug, bovenbenen of een combinatie hiervan. Als er sprake is van weeën die voor ontsluiting zorgen, dan is de bevalling echt begonnen. Heb je deze weeën om de vijf minuten? Dan neem je contact met me op om dit door te geven. Ik kom dan bij jullie langs om jou en de baby te controleren.