De naam ‘inleiden van de bevalling’ zegt het eigenlijk zelf al. Bij een inleiding wordt de bevalling opgewekt. Een inleiding is altijd een medische indicatie. Wat betekent dat je onder begeleiding van de gynaecoloog komt en sowieso in het ziekenhuis gaat bevallen.
Waarom?
Inleiden van de bevalling wordt alleen gedaan wanneer de gynaecoloog denkt dat het leven van je kindje beter is buiten de baarmoeder dan binnenin de baarmoeder. Ernstige klachten bij jou als zwangere kunnen ook een reden zijn om te kiezen voor een inleiding. Een inleiding wordt alleen maar opgestart als de toestand van je kindje nog goed is en het naar verwachting een normale bevalling kan doorstaan.
De redenen om in te leiden
Er zijn verschillende redenen waarom er gekozen kan worden om de bevalling in te leiden.
Overtijd raken
Vanaf de 42e week van je zwangerschap wordt er gesproken over overtijd raken. Wanneer je ongeveer 41 weken zwanger bent wordt door middel van een echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en wordt er een CTG gemaakt welke de harttonen van je baby registreert.
Groeiachterstand bij je baby
Het kan zijn dat gedurende je zwangerschap blijkt dat jullie kindje een groeiachterstand heeft. Dan wordt je door mij doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Met behulp van regelmatige echo’s wordt de groei van je kindje gecontroleerd. Is de gynaecoloog van mening dat je kindje onvoldoende groeit of dat zijn of haar conditie achteruit gaat, dan kan een inleiding geadviseerd worden.
Langdurig gebroken vliezen
Bij 10% van de bevallingen zijn gebroken vliezen het eerste teken dat de bevalling begint. In de meeste gevallen komen de weeën binnen 24 uur na het breken van de vliezen spontaan op gang. Heb je langer dan 24 uur gebroken vliezen, dan wordt er gesproken van langdurig gebroken vliezen. Is dit het geval? Dan draag ik je over aan de gynaecoloog. Zijn je vliezen 48 uur gebroken en is er nog geen sprake van weeën? Dan wordt een inleiding geadviseerd.
Problemen met de bloeddruk
Met name bij een eerste zwangerschap bestaat er 10 tot 15% kans dat de bloeddruk in de loop van de zwangerschap te hoog wordt. Dit wordt zwangerschapshypertensie genoemd. Een te hoge bloeddruk kan zowel voor jou als voor het kind complicaties geven. Door het beoordelen van de bloeddruk, de klachten, urinecontrole en bloedonderzoek wordt de ernst van je complicatie bepaald. Met in sommige gevallen een inleiding als gevolg.
Verminderde doorbloeding van de placenta
Je kindje krijgt zuurstof en voeding via de placenta. Het kan voorkomen door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of suikerziekte, dat er sprake is van een verminderde doorbloeding van deze placenta. Met als gevolg dat je placenta minder goed functioneert. Vindt de gynaecoloog dat het op een gegeven moment (als je bijna 42 weken zwanger bent) dat het beter is dat je kindje geboren wordt? Dan wordt de bevalling ingeleid.
Verschillende manieren van inleiden
Als het nodig is om jullie kindje eerder te laten komen, kan dit op verschillende manieren. Voor welke manier er gekozen wordt, is afhankelijk van de rijpheid van de baarmoedermond. Dit wordt bepaald door middel van een inwendig onderzoek. En natuurlijk speelt ook de situatie een rol. Is er spoed bij? Dan kan er zelfs gekozen worden voor een keizersnede.
Onrijpe baarmoedermond
Om je in te kunnen leiden is het belangrijk dat je baarmoedermond rijp is. Wanneer je baarmoedermond rijp is, voelt deze verweekt, verkort en/of wat geopend aan. Een onrijpe baarmoedermond kan rijp gemaakt worden met behulp van een gel of een ballon. Deze worden ingebracht door inwendig onderzoek. Daarna moet je een half uurtje blijven liggen. Bij onvoldoende rijping wordt deze behandeling dezelfde dag of een dag later nog één of twee keer herhaald.
Rijpe baarmoedermond
is de baarmoedermond wel rijp genoeg dan kunnen de weeën op gang gebracht worden. De eerste stap is het breken van de vliezen. Wekt het breken van de vliezen geen weeën op? Dan worden de weeën via een infuus met medicijnen opgewekt. Als de weeën goed op gang gekomen zijn, verloopt de bevalling hetzelfde als een normale bevalling.
Bij het inleiden van de bevalling wordt de conditie van je kindje continu door middel van CTG bewaking bewaakt.