Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Complicaties

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

In de meeste gevallen loopt een bevalling vlekkeloos. Maar voorafgaand aan of tijdens de bevalling kunnen er verschillende complicaties optreden. Deze complicaties kunnen zowel bij de moeder als bij de baby voorkomen. Meestal loopt dit gelukkig goed af. En goed om te onthouden: ernstige complicaties zijn zeldzaam.

Dreigende vroeggeboorte – prematuur

Begint je bevalling (in de vorm van weeën en/of gebroken vliezen) voor de 37e week van je zwangerschap? Dan spreekt men van een dreigende vroeggeboorte. Een dreigende vroeggeboorte is een complicatie waarbij de zorg altijd onder begeleiding van de gynaecoloog valt. Ik verwijs je dus door naar het ziekenhuis. De behandeling van een dreigende vroeggeboorte is afhankelijk van de zwangerschapsduur, de conditie van je kindje, jouw conditie en de mate van ontsluiting.

Afwijkende ligging van je baby

Zoals je inmiddels wel zult weten is het voor de bevalling belangrijk dat je kindje goed met zijn of haar hoofdje naar beneden in je bekken ligt. Ligt je kindje niet met het hoofdje naar beneden? Dan is er sprake van een dwarsligging of een stuitligging. Bij een dwarsligging ligt de baby letterlijk ‘dwars’ in je baarmoeder. Bij een stuitligging liggen de billetjes of de voetjes van je baby voor de ingang van de baarmoeder. Is er sprake van een dwars- of stuitligging? Dan zal ik proberen om je kindje voor de bevalling te draaien. Lukt dit niet? Dan is een keizersnede de beste oplossing.

Langdurig gebroken vliezen

Ongeveer 10% van alle bevallingen begint met gebroken vliezen. En ruim 70% van de zwangere vrouwen krijgt binnen 24 uur na het breken van de vliezen weeën. Beval je niet binnen 24 uur na het breken van de vliezen, dan wordt er gesproken van langdurig gebroken vliezen. Heb je de ochtend na 48 uur gebroken vliezen nog steeds geen weeën? Dan wordt de bevalling, onder begeleiding van een gynaecoloog, ingeleid. Na de bevalling moeten jij en je kindje 24 tot 48 uur blijven vanwege het licht verhoogde risico op infecties.

Meconiumhoudend vruchtwater

Je vruchtwater moet of helder of lichtroze van kleur zijn. Heeft je vruchtwater een groene of een bruinige kleur, dan heeft je kindje in het vruchtwater gepoept. Dit wordt ook wel meconiumhoudend vruchtwater genoemd. Meconiumhoudend vruchtwater kan een teken zijn dat je kindje het benauwd heeft of heeft gehad. Daarom is het belangrijk om je kindje tijdens de bevalling extra goed in de gaten te houden door middel van een hartfilmpje. Heb je meconiumhoudend vruchtwater? Dan draagt Mama-2B je over aan de gynaecoloog.

Niet vorderende ontsluiting

Het kan gebeuren dat je weeën niet voor voldoende ontsluiting zorgen. Je weeën zijn dan niet krachtig genoeg of komen niet met enige regelmaat. Door je vliezen te breken wordt geprobeerd om de weeën krachtiger te maken. Heeft dit niet het gewenste resultaat? Dan kunnen de weeën versterkt worden met medicatie via een infuus. De gynaecoloog begeleidt vanaf dat moment je bevalling. Duurt de uitdrijvingsfase te lang? Dan kan de gynaecoloog er ook voor kiezen om de bevalling te beëindigen met behulp van een kunstverlossing.

Problemen met placenta of navelstreng

Tijdens je zwangerschap vormen de placenta en de navelstreng de belangrijkste levensbron van je kindje. Maar bij de bevalling kunnen ze in de weg gaan zitten. Ligt de placenta of de navelstreng voor de uitgang, dan kan je kindje niet of niet goed naar buiten via de vagina. En bovendien is er dan kans op een bloeding. Het komt ook weleens voor dat er een knoop in de navelstreng zit of dat de navelstreng om het nekje van je kindje is gekomen. Als verloskundige kan ik bij dit soort problemen tijdig ingrijpen.

Vastzittende placenta

Meestal wordt de placenta (moederkoek) 20 minuten nadat je kindje geboren is, vanzelf geboren. Maar soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren kan worden. Ben je dan nog onder mijn begeleiding? Dan draag ik je over aan de gynaecoloog. Een gynaecoloog kan met extra medicatie alsnog proberen om de placenta spontaan geboren te laten worden. Luk dit niet, dan moet de placenta operatief verwijderd worden. Dit gebeurt onder algehele narcose.

Bloedverlies

Een bevalling gaat altijd gepaard met bloedverlies. Het bloedverlies komt met name vanuit de baarmoeder en soms uit de wond als je ingeknipt of ingescheurd bent. Meteen na je bevalling krijg je standaard medicijnen toegediend om het bloedverlies te beperken. Meer dan een halve liter bloedverlies is veel. Bij meer dan een liter bloedverlies spreken we van een nabloeding. Is het bloedverlies zo hevig dat je er niet lekker van wordt? Dan kan dit wijzen op andere (ernstige) complicaties zoals een stollingsstoornis, een vleesboom op de baarmoeder, een restant van de placenta of een onvoldoende samentrekkende placenta.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact