Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Pijnverlichting – pijnbestrijding

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Elke bevalling verloopt anders en ook elke vrouw ervaart haar bevalling anders. Waar de één veel last heeft van pijn, kan de ander gemakkelijker met deze pijn omgaan. Er zijn verschillende manieren om de pijn te verzachten, zowel zonder medicijnen als met behulp van medicijnen.

Zonder medicijnen

Het vrouwenlichaam wordt tijdens een bevalling door veel vrouwen onderschat. Wij kunnen veel meer aan dan we in eerste instantie zouden denken. Tijdens de bevalling maakt het vrouwenlichaam zelf pijnstilling (endorfine) aan. Dit zorgt ervoor dat je de pijn beter kunt verdragen. Naast de vrijgekomen endorfine zijn er nog meer dingen die je zelf kunt (laten) doen om met de pijn om te gaan. Uit eigen kracht en zonder medicijnen.

UIT EIGEN KRACHT

Zoek afleiding
Probeer tijdens de eerste weeën nog niet teveel op de pijn te letten. Ga gewoon zo lang mogelijk door met datgene waarmee je bezig bent. Zoek afleiding door te lezen, tv te kijken, etc.

Probeer te ontspannen
Ik weet het, het is erg spannend als de eerste weeën zijn aangebroken en de bevalling dus begint. Maar probeer nog niet teveel aan deze spanningen toe te geven omdat je dan meer last hebt van de pijn. Probeer juist te ontspannen door middel van bijvoorbeeld massage, yoga, geurkaarsen of iets dergelijks.

Concentreer op je ademhaling
Een juiste ademhaling is cruciaal voor het opvangen van weeën. Als je jezelf concentreert op je ademhaling, ben je minder bezig met de pijn. Hierdoor kun je de weeën beter opvangen. En blijf positief denken, want elke wee is er weer eentje minder en dus dichterbij de geboorte van je kindje.

Warmte helpt
Wanneer je het lekker warm hebt, ben je vanzelf meer ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in het vertrek waarin je jezelf bevindt, aangenaam is. Of ga onder de douche met een lekkere warme straal op je buik of rug gericht.

ALTERNATIEVE METHODEN

Steriel waterinjecties
Heb je pijn in je onderrug? Dan kunnen steriele waterinjecties je pijn verlichten. Een waterinjectie werkt 1 tot 2 uur.

Voetzonereflextherapie
Bij voetzonereflextherapie staan je voeten centraal. Je voeten zijn onderverdeeld in zones en bevatten bepaalde drukpunten. Door deze te masseren worden bepaalde drukpunten gestimuleerd, waardoor je energie beter gaat stromen.

Acupunctuur of acupressuur
Bij acupunctuur worden er op bepaalde punten van je lichaam kleine naalden geplaatst. Deze punten staan in verbinding met je organen. Wanneer je ergens pijn hebt, kun je door het laten plaatsen van naalden de balans in het lichaam herstellen en de pijn verminderen. Acupressuur lijkt op acupunctuur. Alleen worden er in plaats van naalden handen of vingers gebruikt.

Zelfhypnose
Zelfhypnose is een eenvoudige en doeltreffende manier om je lichaam om te leren gaan met pijn en jezelf volledig te ontspannen. Hierdoor maakt je lichaam extra endorfine en oxytocine aan. Zelfhypnose leer je door middel van een cursus hypnotherapie.

Bovenstaande methodes zijn niet in elke regio beschikbaar. Heb je interesse? Neem dan contact met mij op. Dan kijken we samen naar een geschikte oplossing.

TENS
TENS staat voor Transcutane Elektrische NeuroStimulatie en houdt in dat je jezelf via een apparaatje kleine stroomstootjes geeft. Dit apparaatje bedien je zelf en je bepaalt zelf hoe sterk deze stroomstootjes zijn. Geboorte-TENS neemt de pijn niet helemaal weg, maar vermindert de pijn bij sommige vrouwen wel. Het heeft geen schadelijke gevolgen.

Met medicijnen

Wanneer je bevallingspijn wilt laten bestrijden door middel van medicijnen wordt je altijd doorverwezen naar het ziekenhuis en overgedragen aan de gynaecoloog. Waarom? Omdat bij het toedienen van medicijnen je hartslag, bloeddruk en ademhaling continu moeten worden gecontroleerd. En de conditie van je kindje moet altijd worden bewaakt.

Ruggenprik – epiduraal
De ruggenprik is een injectie in je onderrug met pijnstillende medicijnen. Een ruggenprik zorgt ervoor dat je geen pijn meer hebt in je onderlichaam. Onder plaatselijke verdoving wordt er onder in je rug een naald aangebracht. Via deze naald wordt er een dun, soepel slangetje in je rug ingebracht. Door dit slangetje krijg je tijdens je hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend en binnen een kwartier voel je geen pijn meer. De ruggenprik wordt ook toegepast bij een (geplande) keizersnede.

Lachgas
Lachgas is een mengsel van stikstof en zuurstof. Je geeft jezelf alleen tijdens een wee lachgas via een mond/neusmasker. Na de wee haal je het kapje weer van je mond en stopt de toediening vanzelf.

Pompje met Remifentanil
Remifentanil is een morfineachtige stof. Remifentanil wordt toegediend via een slangetje in de arm, een infuus, dat vastzit aan een pompje. Dit pompje kun je zelf bedienen door middel van een drukknop. Je kunt dus met één druk op de knop bepalen hoeveel Remifentanil je toegediend krijgt. Deze stof werkt al na één minuut.

Welke vorm van pijnverlichting en/of pijnbestrijding het beste bij je past, is erg persoonlijk. Lees jezelf van tevoren goed in over de mogelijkheden die er zijn. Heb je nog vragen of kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met mij op.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact