Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Anticonceptie

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Ondanks dat er nog geen menstruatie is, kun je na de bevalling al wel weer vruchtbaar zijn. En ook wanneer je borstvoeding geeft, ben je gewoon vruchtbaar. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de anticonceptie die je wilt gebruiken. Geef je borstvoeding? Dan zijn niet alle vormen van anticonceptie mogelijk.

Net na je bevalling

Net na de bevalling denken veel stellen nog niet na over vrijen. En lang niet iedereen heeft hier weer even snel zin in. De bevalling, moeheid en jullie nieuwe rol als ouders kunnen allemaal van invloed zijn op je libido. Ga dan ook pas vrijen als je er weer zin in hebt. Voor de één is dit na zes weken en voor de ander pas na zes maanden. Ik adviseer je in ieder geval om nog geen seks te hebben, zolang er nog sprake is van bloedverlies. Want zolang er bloedverlies is, is er iets meer kans op infectie na het vrijen.

Wanneer komt mijn cyclus weer op gang?

Geef je flesvoeding? Dan komt je cyclus meestal vrij snel weer op gang. Wanneer je volledige borstvoeding geeft, is het normaal dat je gedurende deze hele periode niet menstrueert. Je cyclus komt dus wat langzamer op gang. Dit betekent niet dat je niet weer zwanger kunt worden. Borstvoeding is namelijk geen vorm van anticonceptie. Het is dus verstandig om vanaf het moment dat je wilt gaan vrijen, anticonceptie te gebruiken als je niet zwanger wilt worden.

Welke vorm van anticonceptie is het meest geschikt?

Aan het einde van je kraambed en tijdens de nacontrole zal ik dit onderwerp met je bespreken. Welke vorm van anticonceptie het meest geschikt is voor jou is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis, eerdere ervaringen en voorkeur, kinderwens in de toekomst en of je borst- of flesvoeding geeft. Als je geen borstvoeding geeft kun je kiezen voor alle vormen van anticonceptie: condoom, spiraaltje, pil, etc. Geef je wel borstvoeding, dan kun je condooms of een spiraaltje gebruiken. Wil je toch aan de pil, dan is er één soort pil die samen met borstvoeding gebruikt mag worden, de minipil.

Mama-2B schrijft voor

Mama-2B is opgeleid tot het voorschrijven van anticonceptie en het plaatsen van spiraaltjes. Voor een recept voor anticonceptie hoef je dus helemaal niet meer naar de huisarts. Wil je meer weten over anticonceptie? Bekijk dan de folder van de Stichting Anticonceptie of neem contact met me op.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact