Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Gezond zwanger

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Nu je zwanger bent, is het slim om je leefstijl eens onder de loep te nemen. Gezond leven is tijdens je zwangerschap namelijk erg belangrijk. In principe mag je terwijl je zwanger bent alles blijven doen wat je daarvoor ook al deed, zolang je het goed vindt voelen. Denk aan werken, sporten en vrijen. Wel zijn er een paar zaken waarmee je rekening moet houden om gezond zwanger te zijn.

Foliumzuur

Ik raad je aan om al voordat je zwanger bent te starten met het slikken van foliumzuur. Ben je hier nog niet mee begonnen? Doe het dan meteen vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Slik iedere dag één tablet foliumzuur en doe dit in ieder geval totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Foliumzuur verkleint de kans op een baby met specifiek aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, open schedel of een zogenaamde hazenlip.

Voeding

Gezond en gevarieerd eten is op dit moment in je leven erg belangrijk voor jou en je kindje. Over voeding tijdens de zwangerschap is veel geschreven en elk jaar zijn er weer nieuwe inzichten. Op de website van Het Voedingscentrum staan de juiste richtlijnen over wat je als zwangere wel en niet mag eten.

Stoppen met roken

Roken tijdens de zwangerschap geeft een twee keer zo hoge kans op een doodgeboorte, een te lichte of een te vroeg geboren baby. Het is bewezen dat kinderen van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap vaker longproblemen en oorontstekingen hebben.

Alcohol en drugs

Zowel alcohol als drugs zijn taboe tijdens de zwangerschap. Het gebruik ervan kan de ontwikkeling van je baby ernstig verstoren en het vergroot de kans op een aangeboren afwijking of hersenbeschadigingen.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je huisarts of specialist of je deze tijdens je zwangerschap kunt blijven gebruiken of dat je een aangepaste dosering of vervangend medicijn nodig hebt. Pas ook op met medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de drogist en/of de apotheek en lees altijd heel zorgvuldig de bijsluiter.

Kattenbak verschonen en tuinieren

Heb je een kat? Dan kun je de kattenbak verschonen beter aan iemand anders over laten. Door kattenpoep kun je namelijk toxoplasmose oplopen. Hierdoor kun je een miskraam krijgen of het kan aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken. Pas dus ook op met tuinieren, omdat in tuinaarde ook kattenpoep kan zitten.

Sauna

Ga in de eerste veertien weken van je zwangerschap niet in de sauna. Je lichaamstemperatuur stijgt hierdoor teveel. Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee na de veertien weken gewoon doorgaan. Ga echter niet te lang, neem voldoende tijd om af te koelen en drink veel vocht.

Sporten

Voldoende beweging is ook tijdens de zwangerschap belangrijk. Je kunt dan ook blijven sporten zoals je gewend was. Maar ga minder sporten of stop ermee als je klachten krijgt of meer vermoeid bent dan normaal. Zorg ervoor dat je tijdens het sporten voldoende vocht binnen krijgt. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt uitoefenen.

 

 

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact