Mama-2B Vestigingsadressen Gilzeweg 6 Chaam • Kastelein 16 Baarle-Hertog Telefoon +31 6 12 704 364 E-mail

Miskraam

Verloskundigenpraktijk Mama-2B

Jammer genoeg komt het weleens voor dat een zwangerschap in een miskraam eindigt. Een miskraam gaat vaak gepaard met verdriet en onzekerheid. Soms helpt het dan ook om te weten wat je kunt verwachten. Het is goed om te weten hoe een miskraam kan verlopen, wat de oorzaken en symptomen zijn en om te weten dat Mama-2B er ook op zo’n verdrietig moment voor jullie is.

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van je zwangerschap voordat je 16 weken zwanger bent. Eén van de eerste verschijnselen van een miskraam is vaginaal bloedverlies. Bij één op de vijf zwangerschappen treedt er in het eerste trimester vaginaal bloedverlies op. Bij veel zwangere vrouwen gaan hierbij de alarmbellen rinkelen. Maar bij slechts één op de tien zwangerschappen is er bij bloedverlies sprake van een miskraam. In de meeste gevallen gaat het dus om onschuldig bloedverlies.

Oorzaken

Een miskraam kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak een aanlegstoornis door chromosomenafwijkingen. Dit betekent dat het vruchtje niet in orde is, het niet verder groeit en daarom wordt afgestoten door het lichaam. Waar bij een zwangerschap een vruchtzak en een embryo zijn, is er bij een miskraam vaak alleen een vruchtzak zonder embryo. In enkele gevallen ontstaat een miskraam niet door een aanlegstoornis, maar door bijvoorbeeld medicatiegebruik of een infectieziekte.

Het is goed om te weten dat een miskraam in ieder geval niet kan ontstaan door lichamelijke inspanning zoals sporten of vrijen. Ook vallen is hier geen oorzaak van.

Verschijnselen bij een dreigende miskraam

De welbekende zwangerschapskwaaltjes zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn vroeg in de zwangerschap kunnen het eerste teken van een dreigende miskraam zijn. Een echo kan duidelijk maken of de zwangerschap nog intact is.

Er is een miskraam vastgesteld, wat nu?

Wanneer er een miskraam vastgesteld is, is behandeling met behulp van medicijnen of andere maatregelen niet mogelijk. Een miskraam kan dus niet ongedaan gemaakt worden. Wel heb je de keuze tussen drie manieren waarop de miskraam kan plaatsvinden:

  • Afwachten totdat de miskraam spontaan optreedt;
  • Medicatie om de miskraam op gang proberen te brengen;
  • Dit is een ingreep waarbij de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals verwijdert.

De keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik zal jullie begeleiden in het maken van de voor jullie juiste keuze.

Contact opnemen met Mama-2B

Neem bij bloedverlies altijd contact met me op. Aan de hand van jouw verhaal bepalen we samen of we nog even afwachten of een echo maken.

Online inschrijven

Ben je overtuigd en wil je je aanmelden bij Mama-2B? Vul dan ons online inschrijfformulier in en dan nemen wij contact met jou op!

Inschrijven

Contact opnemen

Is er nog iets niet duidelijk, heb je op- of aanmerkingen of is er iets totaal anders? Neem dan snel contact met ons op!

Naar contact